Takläggning

Att rusta upp sitt hus involverar mer än bara möblering. Många gånger kan man även behöva åtgärda utsidan – exempelvis genom att lägga nytt tak. Här tar vi upp vad det innebär.

När du ska välja tak till ditt hus finns det en hel del att ta ställning till. Typen av tak som motsvarar husets stil, dess utseende och anpassning i området, eventuellt bygglov, materialet, tyngden på takstolarna, väderförhållanden och din budget – det är bara några av dessa saker.

Tegel och betongtak anses ha längst livslängd, närmare 100 år, men det är också tunga tak som även kräver kraftiga nypor om du nu hade tänkt att lägga taket själv. Plåt och papptak, som är mycket lättare har en livslängd på 25 till 30 år, och du kan troligen lägga taket själv och materialet är billigare än tegel och betong. Falsat har en ny lösning på takplåt om du kan lägga själv till en förhållandevis låg kostnad. Gummiduk har endast en livslängd på 10 till 15 år, så det hänger på vilka tidsperspektiv du tänkt dig.

Det är mycket mer att räkna in i kostnaderna, till exempel eventuell rivning och bortforsling av det gamla taket om det inte är ett nybygge. Byggnadsställningar runt huset, typ av undertak och isolering, fuktspärr och skydd mot fåglar och insekter är ytterligare saker som ska med i kalkylen. Även arbetskostnader om du inte kan göra jobbet själv. Om du låter en fackman göra jobbet kan det vara aktuellt med ROT-avdrag. Vi i Villa  har bra tips, och om du söker på webben hittar du lätt flera informationer, även med nerladdningsbara dokument som hjälper dig att göra dina kostnadskalkyler för ditt tak.

About