Vill man bygga och designa sina egna möbler kan man behöva tillgång till en snickeri verkstad som har diverse verktyg och maskiner, men mycket går att åstadkomma med tumstock, hammare, såg, spik och vattenpass. Det absolut bästa viktigaste är att man har ett kreativt sinne och mycket fantasi. 

Om man bläddrar i möbelmagasin eller reklamblad och ser någon möbel som man vill ha, kan det absolut vara lönsamt att kolla upp vad det skulle kosta att tillverka den själv. Det finns något beroende framkallande och självuppfyllande med att ha skapat sina egna möbler.

Har du ett gammalt matbord som du kanske tröttnat lite på kan du alltid piffa upp det med exempelvis kakel, idag är Marrakech kaklet omåttligt populärt och dom färgsprakande motiven kan liva upp det absolut tråkigaste bordet. Med enkla medel och metoder kan du snart ha ett orientaliskt och unikt bord som känns helt nytt.

Vill du däremot göra ett helt nytt matbord från grunden kan du jämföra virkespriserna på dom lokala byggvaruhandlarna, du kan givetvis fråga en markägare om lov att ta virket direkt från skogen. Men då behöver man en hel del erfarenhet och tillgång till klyvare som vanligtvis bara finns hos bygghandlaren eller på sågverket, och man bör veta att virket behöver torkas upp innan man kan bygga ett bord av det. Vill du ha inspiration så finns det oändligt många sajter som tipsar om tillverkning och restaurering av möbler.