Renovering av gamla möbler

Möbelrenovering kan vara så mycket, allt från att klä soffor och fåtöljer med nya tyger till att måla skåp, bord ochstolar. Det kan också handla om att ersätta vissa förstörda detaljer i möblerna.

De senaste åren har det blivit populärt det som kallas för Shabby Chic – med andra ord äldre genuina trämöbler som renoveras till att få en charmig patina, det vill säga ett utseende som för att möblerna ser välanvända och gamla ut. Ibland kan det handla om  möbler som målas vita och ej är helt perfekta i målningen. Det skall se ut som att möblerna använts i många år och det handlar ofta om möbler från det genuina svenska bonde-hemmet. TV4 har en mycket bra artikel där man kan se hur man restaurerar möbler för att få till Shabby Chic-stilen. Läs här.

Omklädning av möbler kan kräva lite mera att utföra. Här har man att tänka på val av tyg och stoppning. Man måste tänka på hur man formar tyget på möbeln med tanke på mönster, struktur och vävriktning på tyget. Det kan behövas olika slags nitar och band. Ofta behövs också vissa specialnålar med mera. Det som kan vara extra krångligt är att det ofta förekommer klädda knappar på äldre möbler. Tagel och sjöfågelfjädrar var vanliga stoppningar förr.

Arvegods som är flera generationer tillbaka vinner de flesta på att lämna in till en fackman att renovera. Detta för att uppnå det optimala resultatet och tillvarata möbelns karaktär. Förr var det vanligt bland allmogen att enklare furumöbler målades för att likna andra träslag till exempel ek. Det sättet kallas för ådringsmålning. Temperafärger är naturliga ingredienser som användes förr och som återuppstått i vårt alltmer miljömedvetna konsumtions-samhälle.

För en billig penning kan man själv våga sig på att förändra ett loppisfynd genom att ta bort färgrester eller ommålning. För att ta bort gammal färg från möblerna kan man använda sig av en varmluftpistol. Detta gör att man får till exempel byrån trären. Alternativet är att måla om till någon annan färg. Det som verkligen kan göra stor skillnad på en äldre byrå är att sätta dit extra snygga knoppar och handtag.

About