Taket på huset är en av de viktigaste delarna. Om du inte har ett tätt skal kommer huset att bli vattenskadat och kallt. Även små hål kommer över tid att lämna stora problem efter sig. Ett takbyte kostar ofta över 100 000 kronor varav en stor del av posten är arbetskostnaden. Vill du spara pengar och lära dig något nytt ska du välja bort företagen och göra jobbet själv.

Hur mycket ska du göra?

Ställ dig frågan hur mycket du är villig att göra. Det bästa är om du kan göra hela jobbet men saker som okunskap, ovilja och tid kan sätta käppar i hjulet för det. Och ett takbyte är inget du kan pausa när du blir less och återuppta nästa säsong. Har du väl börjat byta tak måste det bli färdigt också. En presenning som täcker öppna delar av taket är ett måste mellan arbetstillfällena men tro inte att en presenning kommer att hjälpa mot snö och hårt regn.

Fråga dig också hur mycket du ska byta ut på taket. Vad som är lämpligt beror på skick och ålder. Ett gammalt tak, om än helt, borde bytas ned till roten eller takstolarna för att vara säker på att taket håller i 100 år till. Ett nyare tak med bristande ytskikt kanske du bara behöver byta ytskiktet, även om rekommendationen är att du alltid byter underlagspappen i samband med ett takbyte.

Materialval

Det lättaste taket att lägga är ett relativt låglutande plåttak, runt 30 grader i lutning. Takplåt går att lägga på de flesta hus och monteras enkelt och i stora stycken. Materialet är tunt och därmed enkelt att skruv fast och kapa. Du behöver måtta takyta och dokumentera lutning för att ta reda på hur mycket material du behöver köpa. Taktegel är en klassiker som ligger på många, svenska hustak. Det kräver dock tyngre jobb när tegelpannorna ska läggas på plats och du behöver vara noggrann med att få rätt avstånd på läkten.