Allt fler väljer att ta tillvara på gamla möbler, och det är många som älskar det formspråk och den gedigna kvalitet som en gammal möbel står för. Har man tur, och vill ha möblerna i den färg och den gamla stil de är i, så kan man hitta fina möbler i originalskick. Om möblerna däremot är slitna, eller om man bara vill uppdatera dem lite och göra dem lite mer moderna, så kan man renovera dem.Vintage furniture

Måla

Det enklaste och mest grundläggande du kan göra när du renoverar en möbel är att måla om den. Här bör du tänka på att olika material kräver olika typer av både underarbete och färg. Ofta kan du behöva sandpappra möbeln först för att den nya färgen ska fästa på ett bra sätt. Ofta kan det vara praktiskt att använda sig av en liten roller av skumgummi. Är det stora hål eller repor i träet, så kan du fylla dessa med spackel och sedan slipa med sandpappret så att det blir jämnt. Slipa även resten av möbeln för att den nya färgen ska fästa. En liten pensel kan också vara bra att ha för att komma åt överallt.

Klä om

Det är viktigt att du väljer ett tyg som är hållbart då du ska klä om en sittmöbel. Med en tång tar du bort möbelspiken som håller fast den gamla klädseln. Du kan behöva komplettera med bomullstyg eller stoppning under tyget du valt för att det ska bli slätt och fint. Använd sedan nålar för att fösta tyget där du vill ha det och fäst sedan tyget permanent med möbelspik och en hammare eller häftpistol.