Möbler kan samla på sig en hel del damm och smuts överallt. Detta är något man alltid borde ha i åtanke när det kommer till städning. Vill man verkligen ha ett rent hem räcker det inte med att bara ta golvet och bordsytorna.

städning_rengöring_391063351

Städning är ju välkänt som en syssla många “fuskar” något med. Man gör snabba genomgångar och tar inte alltid de mer svåråtkomliga platserna. Desamma gäller tyvärr även rengöring av möbler. Vet man med sig att man själv gör detta eller sällan hittar tid för att göra ordentlig rengöring kan man överväga att överlåta arbetet till någon annan. I storstäder som Stockholm finns det ingen brist på hemstädning och priserna i dessa är dessutom väldigt konkurrenskraftiga. Det kan vara ett bra alternativ för de som inte vill göra jobbet själv.

Trämöbler

Trämöbler utgör säkert en ganska stor del av många hems möbler och därför något som alla borde veta hur man rengör. Först och främst kan man ju komma väldigt långt med bra skötsel, men när det kommer till rengöring kan man sällan gå fel med en enkel mjuk trasa, lätt fuktad med lösningsbaserad rengöringsmedel. Se bara till att torka den efteråt med en torr trasa eller hushållspapper.

Tygmöbler

Möbler som stolar kan ju ofta vara i trä men ha tygdynor, och en hel del soffor är ju täckt av tyger. Alla är därför säkert bekant med hur dammiga dessa kan bli och hur lätt de kan fläckas om man inte är försiktig. De fyra stegen för att rengöra tygmöbler är:

  1. Dammsuga med möbelmunstycke
  2. Använda eventuella fläckborttagningsmedel
  3. Följa tvättrekommendationen på avtagbar soffklädsel/massera in en blandning av vatten och lite tvättmedel med en mikrofiberduk.
  4. Låta soffan självtorka

Se dock till att titta om tillverkaren har en lapp någonstans på tyget med en av de följande fyra koderna:

  • W – betyder att den kan säkert tvättas med vatten.
  • S – betyder att den måste kemtvättas.
  • S/W – betyder att torrskumtvätt, men vill man vara säker så kemtvättar man även denna.
  • X – betyder endast dammsugning och bör inte tvättas själv. Är för övrigt en mycket ovanlig kod.

Skinnmöbler

Det många missar att göra med skinnmöbler är att återfetta dem för att de inte ska torka ut. För detta kan man exempelvis använda sig av något som kallas galltvål som är både skonsamt och bra för skinnmöbler. Detta är både skötsel- och tvättråd egentligen.

Fläckborttagning på skinnmöbler är något man till att börja med endast ska göra med produkter som är anpassade för skinn. Tänkt och på att inte gnugga, det gör bara att fläcken sätter sig hårdare.

Efter rengöring kan det även vara bra att applicera ett lager läderbalsam. Ordentlig rengöring kan nämligen ta bord delar av det översta skyddande lagret på skinnet.