Du behöver inte slänga möbler som du blivit less på. Om du funderar på att göra dig av med dem, har du inget att förlora. Testa dig fram och se om du kan piffa upp möbeln lite och låta den stanna kvar i hemmet.

shutterstock_197958920

Integrera belysning i möbler

Gå från gammalmodigt till chic. Genom att kombinera belysning och möbel får du något helt nytt. Bokhyllor är bäst lämpade men med lite uppfinningsrikedom kan man ta vilken möbel som helst.

LED-lister är perfekt för detta: de blir aldrig varma, går att kapa i önskad längd och har ett svagt, mjukt sken. LED-lister har klister på ena sidan så du kan fästa dem utan svårigheter. Prova att sätta dem längst upp på bokhyllan för att få ljus upp mot taket. Eller så kan du dra LED-lister under soffa eller säng för ett läckert golvsken.

Byta färg

För många fungerar det med något så enkelt som att byta färg på möbeln. Är den redan målad, kan det vara värt tiden att slipa bort. För lite snabbare resultat kan man använda en skrapa och värmepistol.

Om du planerar att måla möbeln behöver du först rugga upp ytan på färgen som finns där nu: annars får den nya färgen inget bra fäste. Är möbeln lackad tar det längre tid för lacklagret måste bort helt innan färgen får fäste.

Målningen kan också skyndas på om du har eller köper en färgspruta. Du behöver kanske spruta på fler lagar än de vanliga två, men själva målningen tar inte mer än några minuter och torktiden är också snabbare.

Byta tyg

Om det är en tygmöbel som du börjat tröttna på, är lösningen att byta tyget på möbeln. Stolar är lättsamma att byta, du behöver endast dra nytt tyg över det gamla om du vill. Blir det för tjockt lager måste det gamla tas bort. Det är oftast bara fäst med nubb eller småspik, det är lätt att slita bort.

Är det en större möbler kan du behöva kontakta en tapetserare. Det går alltid att försöka själv. YouTube har en del videos som förklarar hur processen går till. Men kostnaden för tyget är kanske för mycket för att du kanske lyckas byta tyg.