Förnyelse av möbler

Att renovera hemma är riktigt roligt, att förändra och förnya vill man gärna göra lite nu ock då. Det behöver inte vara frågan om något jättestort projekt utan det kan vara frågan om att platsbygga en bokhylla som man velat ha länge.

Det kan vara så att din gamla bokhylla är för liten och du vill platsbygga en bokhylla som verkligen räcker för alla dina böcker. Fördelen med att platsbygga är att du kan utnyttja mer yta än att ställa in en ordinarie bokhylla. Nu kan du bygga runt dörrar och fönster och verkligen utnyttja ytan till max.  Det är också ett sätt att framhäva om det är högt till tak: en bokhylla som går ändå upp till taklisten gör att man blir medveten om vart taket är. På TV4 får du bra tips hur du bör göra för att bygga bokhyllan.

Det kan också vara frågan om att förnya sovrummet för någon av barnen, dom växer ju så dom knakar så oftast är det ju barnrummet som ska göras om till ett tonårsrum. En fräck loftsäng byggde Björn på Äntligen Hemma för några program sedan. Några reglar och en MDF-skiva så är det hyfsat enkelt att fixa en loftsäng. Garanterat kommer tonåringen att gilla detta med loftsäng, att ligga där uppe och läsa eller spela TV-spel.

Vill man inte eller har inte plats för nya möbler kan man förnya de man redan har. En tråkig soffa vars tyg har blivit fläckig går att få som ny. Det finns så klart möbeltvätt för fläckarna men man kan också lägga över tunna filtar eller lakan och klämma fast dem i soffans vrår. Fyll på med färgglada kuddar och vips! En ny soffa har fötts och det har inte kostat skjortan.

En sliten byrå som bara samlat damm på vinden kan målas och göras fin igen. Hitta en färg som matchar dina andra möbler och måla två varv, det brukar räcka. Sedan kan man byta ut knopparna mot handtag eller tvärtom. Ser insidan tråkig ut kan man köpa billiga tapeter på Rusta och limma fast i botten. Det går också att tapetsera hela utsidan av byrån men det kräver lite mer arbetet och noggrann skärning.

Har du en gammal skinnfåtölj som är väldigt skön att sitta i men inte så skön i utseendet? Det går att fixa! Nuförtiden kan man faktiskt måla skinnmöbler också. Har den bara några skavanker kan man komma långt med skinn- eller läderkräm. Alternativt är att köpa sprejfärg som man använder på interiör i bilar. Den sprejfärgen är elastisk och passar bra att spreja på bilstolar och dina hemmamöbler. Håll till i ventilerat utrymme och tänk på att sprejfärg sprider sig. Täck därför över de saker som du vill skydda.

About