Förnya din byrå

Inredningsmodet skiftar genom åren och ibland har man en favoritmöbel som med tiden inte riktigt passar ihop med den övriga inredningsstilen.

Det kan vara snyggt med någon enstaka möbel som ”sticker ut”. Men det är ganska vanligt att man tröttnar på alltför starka färger. Om man har en favoritbyrå som man känner skulle behöva en omstyling så är det relativt lätt att göra det själv.  Det finns många olika sätt att förnya sina möbler men ett av de allra enklaste sätten är att måla om dem.

Man kan även avluta sin gamla byrå för att få ett rustikt utseende. Tyvärr är lut inte bra för miljön, men numera finns det färgborttagningsmedel som är skonsammare. Man kan även använda värmepistol för att avlägsna gammal färg.

Innan man väljer att ta bort färgen på byrån så kan det vara bra att ta sig en funderare så man inte förhastar sig och förstör en gammal målning på en antik släktmöbel. När färgen väl är borta så finns det ingen återvändo.

När färgen är borta behöver byrån oljas in för att få en vacker yta. På färghandeln kan man få tips och råd om vilken typ av färgborttagning och olja som lämpar sig bäst att använda. Var noga med att skydda händer och ögon när du använder starka färgborttagningsmedel.

Om man hellre vill måla om sin byrå så finns det många snygga färger att välja på. Tänk på att förutom kulör behöver du fundera på vilken glansighet färgen ska ha. Vill du ha en matt eller glansig finish?

Tips för målning:

  • Använd sandpapper för att rugga upp ytan.
  • Tvätta byrån med målartvätt så den nya färgen fäster bättre.
  • Välj gärna en pensel av god kvalité, det blir dyrare men de är mycket lättare att måla med.
  • Vit snickerifärg lämpar sig bra till grundmålning. Men var noga att vänta till dess att grundfärgen torkat ordentligt innan du målar med den slutliga kulören.
  • Låt byrån torka på en plats där dam och skräp inte yr omkring, så slipper du få en skräpig yta.

När byrån är riktigt torr kan man fästa de beslag och knoppar som man valt ut. En sådan enkel sak som en knopp gör en stor skillnad för helhetsintrycket och ibland räcker det med att enbart byta beslag på en byrå för att den ska se ny ut. En gammal favorit i ny tappning.

About