När vi tänker oss möbler är det ganska naturligt att tänka sig dem i de dimensioner som vi använder dem i vår vardag. Vi har dock alla varit i den åldern då dessa möbler varit allt annat än praktiska att använda.

Det tar ganska många år innan fullstora möbler är smidiga att använda för barn. Även om man tittar på tiden efter de lärt sig att gå på sina egna två ben. Nu är det så klart inte omöjligt för små barn att använda stolar och bord som vi vuxna sitter bekvämt på och vid, men barn som dock har sina egna rum kan få mycket bättre användning av dessa utrymmen om möblerna också anpassas till deras storlek.

Vill man göra sina egna möbler är det ofta lätt att ta mått från andra möbler i hemmet och välja vad som fungerar bäst. Har man inte några riktiga barnmöbler hemma som man använda som referens kan man alltid köpa sig några bra exemplar för en billig slant och ta mått efter dessa. Ett ytterligare tips är att ta hjälp från de som faktiskt kommer att använda möblerna och testa saker som höjden på möblera på dem och se vilket de tycker känns bäst.

Olika möbler kan man ställa olika krav på. Till exempel behöver ju inte sängen vara precis anpassad till barnets storlek på alla sätt. Naturligtvis borde den inte vara för hög för att kliva ned i och upp från, men längden och bredden kan absolut få vara mer i storleken med en vuxen säng då det lämnar utrymme för barns ökade växt under åren. En stol bör dock alltid anpassas efter alla mått för att vara en riktig barnversion av en vanlig stol. På så sätt är den i rätt höjd samtidigt som sitsen inte är för står och det går att använda ryggstödet på normalt sätt. Tänk på vilka sätt möblerna kommer att användas och om det finns inbyggda problem i att ändra vissa dimensioner men inte andra.